Borstvoeding, een natuurlijke keuze
Je kindje hoort bij jou. Direct na de geboorte zorgt de kraamverzorgende ervoor dat jij en je kindje(s) de tijd krijgen om ongestoord kennis te maken. Als je kindje naar de borst gaat zoeken is dat een heerlijk moment! De baby wordt pas aangekleed nadat hij/zij aan de borst is geweest.
Het Kraamcentrum is gecertificeerd met het borstvoedingscertificaat. Het biedt jou garantie op de beste begeleiding bij het geven van borstvoeding. Dit wordt gevolgd volgens het borstvoedingsprotocol. Dit houdt in dat alle kraamverzorgenden van het Kraamcentrum de vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het correct uitvoeren van borstvoeding begrijpen en in de praktijk kunnen uitvoeren. Jij krijgt hierdoor alle uitleg en hulp, zodat je kindje(s) goed leert/leren drinken aan de borst.
Goed aanleggen is de basis voor het slagen van de borstvoeding. Als de baby goed aangelegd is, zal de melkproductie op gang komen die de baby nodig heeft om te groeien. De baby mag dag en nacht bij je blijven. Hoe lang en hoe vaak je voedt wordt niet bepaald door de klok. De baby mag drinken naar behoefte.
Goede begeleiding in de gezondheidszorg is heel belangrijk als je borstvoeding gaat geven. Het begint al in de zwangerschap met aandacht voor de redenen waarom moedermelk het beste is. Daarna krijg je voorlichting en advies over het aanleggen van je baby, over hoe vaak je voedt, hoe lang de baby mag drinken en over allerlei andere dingen die je bezighouden. De kraamzorg thuis zorgt daarvoor, net als de verloskundige, en in veel gevallen speelt ook de kraamafdeling een rol. Als je baby bijzondere zorg nodig heeft, heb je ervaring met de kinderafdeling/neonatologie.
Op het consultatiebureau (de Jeugdgezondheidszorg) kun je na de kraamtijd terecht voor begeleiding bij borstvoeding, zodat je met plezier kunt blijven voeden zo lang als je dat prettig vindt.
Als de baby niet bij je kan drinken, of daar veel moeite mee heeft, helpen wij jou om de voeding af te kolven. Je baby krijgt de afgekolfde melk, niet uit een fles met speen. Zuig- en fopspenen vereisen een andere techniek van drinken dan drinken uit de borst. Jonge baby´s kunnen in de war raken van speentjes.
De kraamverzorgende zorgt voor een goede overdracht van zorg naar het consultatiebureau. Je krijgt van de kraamverzorgende informatie over borstvoedingsorganisaties.
Het Kraamcentrum voelt zich mede verantwoordelijk voor het goed informeren van jongen ouders en het welslagen van de borstvoeding. Informatie en goede begeleiding zijn daarbij van groot belang. Ook kunnen wij je adviseren over borstvoeding cursussen tijdens de zwangerschap. Het Kraamcentrum doet haar best voor jou en je kindje(s)!
Aanmelden voor kraamzorg? Klik hier!