Papa's

Tips voor de nieuwe papa.

Vaders beginnen altijd met een achterstand in de band met hun baby in vergelijking met de moeders. Moeders dragen hun baby 9 maanden lang in hun buik. Maar ook na de geboorte is het voor de moeder makkelijker een hechte band op de bouwen met de baby. Zij hebben nog 3 maanden kraamverlof en geven vaak borstvoeding. Wat kunnen vaders doen om een hechte band met hun kindje op te bouwen en ze een waardevolle basis voor de rest van hun leven te geven?

1. Eerste uren na geboorte

Blijf de eerste uren na de geboorte dichtbij het kind. Vaak zijn juist vaders in de gelegenheid om direct na de geboorte bij hun pasgeboren baby te zijn terwijl de moeder na de bevalling wordt verzorgd. Vaders, maak hiervan gebruik en laat uw baby indien mogelijk geen seconde alleen! Baby's zijn na de bevalling vaak zeer alert en zoeken direct oogcontact. Wie weet ben je wel de eerste die je baby ziet! Dit is een goede start van het hechtingsproces.

2. Flesje geven

Wanneer de moeder geen borstvoeding (meer) geeft, spreekt het voor zich dat de vader een deel van de flesvoedingen op zich neemt. Dit schept een hechte band. Wanneer de moeder wel borstvoeding geeft, kan na 5 tot 6 weken gestart worden met het oefenen van het drinken uit een flesje met afgekolfde moedermelk. Dit is bij uitstek een taak voor de vaders, omdat de baby's vaak de fles niet accepteren van de moeder.

3. In bad doen

Doe je baby in badje. Of ga ermee in bad of onder de douche, hierbij is hulp van een andere volwassenen wel handig.

4. Dicht tegen je aan

Hou je baby regelmatig dicht tegen je, liefst op je blote huid.

5. Liedjes zingen

Je baby kent je stem nog vanuit de baarmoeder en zal deze meestal al snel herkennen. Vaak gebruik je automatisch een hogere stem wanneer je tegen je baby praat. Baby's houden ook van dit hogere stemgeluid, dus dat is prima. De meeste baby's zijn dol op gezongen liedjes. Indien je dit lastig vind, doe je dit gewoon wanneer, buiten je baby, niemand het hoort.

6. Oogcontact

Het maken van oogcontact is één van de manieren waarop een pasgeboren baby kan communiceren. Maak daarom veel oogcontact met je baby.

7. Maak je baby aan het lachen

Na een aantal weken kan je baby al lachen. De meeste vaders vinden het heerlijk om hun baby aan het lachen te maken. Fantastisch, vooral doen!

8. Onderneem activiteiten met je baby/kind

Na een aantal maanden kan je baby al echt genieten van het ondernemen van activiteiten als boodschappen doen, op visite gaan, eendjes voeren of in het bos wandelen. Ook hier is een uitgelezen kans voor vaders om een band met hun baby op te bouwen.

Doe je al veel van het bovenstaande? Dan ben je een fantastische papa en geef je baby/kind een waardevolle basis voor de rest van zijn of haar leven.

Liever eerst nog persoonlijk contact?

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Maak een belafspraak en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

212