Papa's

Tips voor de nieuwe papa.

Vaders beginnen altijd met een achterstand in de band met hun baby in vergelijking met de moeders. Moeders dragen hun baby 9 maanden lang in hun buik. Maar ook na de geboorte is het voor de moeder makkelijker een hechte band op de bouwen met de baby. Zij hebben nog 3 maanden kraamverlof en geven vaak borstvoeding. Wat kunnen vaders doen om een hechte band met hun kindje op te bouwen en ze een waardevolle basis voor de rest van hun leven te geven?

1. Eerste uren na geboorte

Blijf de eerste uren na de geboorte dichtbij het kind. Vaak zijn juist vaders in de gelegenheid om direct na de geboorte bij hun pasgeboren baby te zijn terwijl de moeder na de bevalling wordt verzorgd. Vaders, maak hiervan gebruik en laat uw baby indien mogelijk geen seconde alleen! Baby's zijn na de bevalling vaak zeer alert en zoeken direct oogcontact. Wie weet ben je wel de eerste die je baby ziet! Dit is een goede start van het hechtingsproces.

2. Flesje geven

Wanneer de moeder geen borstvoeding (meer) geeft, spreekt het voor zich dat de vader een deel van de flesvoedingen op zich neemt. Dit schept een hechte band. Wanneer de moeder wel borstvoeding geeft, kan na 5 tot 6 weken gestart worden met het oefenen van het drinken uit een flesje met afgekolfde moedermelk. Dit is bij uitstek een taak voor de vaders, omdat de baby's vaak de fles niet accepteren van de moeder.

3. In bad doen

Doe je baby in badje. Of ga ermee in bad of onder de douche, hierbij is hulp van een andere volwassenen wel handig.

4. Dicht tegen je aan

Hou je baby regelmatig dicht tegen je, liefst op je blote huid.

5. Liedjes zingen

Je baby kent je stem nog vanuit de baarmoeder en zal deze meestal al snel herkennen. Vaak gebruik je automatisch een hogere stem wanneer je tegen je baby praat. Baby's houden ook van dit hogere stemgeluid, dus dat is prima. De meeste baby's zijn dol op gezongen liedjes. Indien je dit lastig vind, doe je dit gewoon wanneer, buiten je baby, niemand het hoort.

6. Oogcontact

Het maken van oogcontact is één van de manieren waarop een pasgeboren baby kan communiceren. Maak daarom veel oogcontact met je baby.

7. Maak je baby aan het lachen

Na een aantal weken kan je baby al lachen. De meeste vaders vinden het heerlijk om hun baby aan het lachen te maken. Fantastisch, vooral doen!

8. Onderneem activiteiten met je baby/kind

Na een aantal maanden kan je baby al echt genieten van het ondernemen van activiteiten als boodschappen doen, op visite gaan, eendjes voeren of in het bos wandelen. Ook hier is een uitgelezen kans voor vaders om een band met hun baby op te bouwen.

Doe je al veel van het bovenstaande? Dan ben je een fantastische papa en geef je baby/kind een waardevolle basis voor de rest van zijn of haar leven.

 

Tips voor de aanstaande papa.

Er is natuurlijk ook een periode dat je fysiek je kind nog niet in de armen hebt en je dus een aanstaande papa bent. Nou, dan hebben wij ook wat levensbelangrijke (levensverlengende) tips voor je.

 

Eet nooit het laatste stukje op

Tenzij ze expliciet heeft vermeld dat het ok is natuurlijk. Maar als je een restje taart in de koelkast ziet staan, dan is het geen goed plan om dat op te eten. Doe je dat toch, dan kunnen wij enkel adviseren om heel hard weg te lopen!

 

Volg je vrouw in haar eetbuien

Als ze zin heeft in hamburgers, haal het dan vooral niet in je hoofd om naar huis te gaan met pizza. Het is niet omdat je favoriete hamburgertent gesloten is, dat je daarom zomaar kan overschakelen op pizza. Als ze zin heeft in hamburgers, dan heeft ze zin in hamburgers. Ook al moet je daarvoor tien kilometer omrijden!

 

Zuip je niet te pletter in haar aanwezigheid

Zwangere vrouwen mogen niet drinken. Dat betekent niet automatisch dat jij geen alcohol mag drinken in haar buurt (dat zal je wel snel aanvoelen). Maar je echt lamzuipen terwijl zij naast je zit met een glaasje water, dat zou je weleens heel snel een nachtje op de bank kunnen opleveren.

 

Klaag niet over het feit dat ze zo vaak moet gaan plassen

Stel je voor dat er een mensje op jouw blaas zit. En stel je dan voor dat je partner klaagt telkens je naar het toilet gaat. Zou jij dat grappig vinden, of zou je dan geneigd zijn te vloeken en te roepen dat je een BABY OP JE BLAAS HEBT ZITTEN? Bij deze … ????

 

Klaag niet over de rommel in huis

Ter info, het is vrij gevoelloos om te klagen over rommel tegen een vrouw die nauwelijks nog aan de grond kan om iets op te rapen. Just saying …

 

Toon interesse

Als je vrouw wil praten over babynamen of over hoe jullie de babykamer zouden inrichten, toon dan interesse. Als je blij bent dat je een baby krijgt, toon haar dan ook dat je deel wil uitmaken van het volledige proces. Ook al lig je misschien niet wakker van de precieze tint voor de muren ….

 

Probeer mee te gaan naar de verloskundige

Nogmaals, als je blij bent dat je een baby krijgt, probeer dan echt deel uit te maken van het volledige proces. Niets zo magisch als voor het eerst je kindje op dat scherm zien en de hartslag horen. Het is voor je vrouw veel leuker als jullie dat samen kunnen beleven. En aangezien jij niet zwanger bent, is zo’n echo het dichtste dat je al bij de baby kan komen tijdens de zwangerschap!

 

Leg je vrouw geen druk op over hoe goed andere vrouwen eruitzien na hun zwangerschap

Als je denkt: “Wow! Beyoncé heeft net een kind gekregen en ziet er geweldig uit!” Dan zeg je misschien beter: “Beyoncé ziet er niet slecht uit, maar ja, da’s ook logisch met al die personal trainers en een privé-kok!”

 

Zorg ervoor dat je niet te hard ruikt

De meeste zwangere vrouwen zijn nogal gevoelig aan geurtjes, dus het is nu nog meer aan te raden dan anders om daarop te letten. Als je bent gaan lopen, passeer dan eerst langs de douche vooraleer je naast haar in de bank ploft. En nee, tien keer spuiten met je aftershave is ook nergens voor nodig!

 

Geef haar niet alleen babykleertjes cadeau voor haar verjaardag

Je zou haar niet willen het gevoel geven dat ze vanaf nu alleen maar mama is, en niets anders dan dat, toch?

 

Geef geen commentaar op haar fysieke veranderingen

En dat betekent ook dat je haar eigen commentaar NOOIT mag bevestigen. Als ze zegt “ik zie eruit als een aangespoelde walvis”, zeg dan nooit van je leven “ja, eigenlijk wel!”.

 

Vertel niet eindeloos over hoe geweldig je mama, je zus (of je ex) was tijdens haar zwangerschap

Serieus, daar heeft ze geen enkele boodschap aan, en ze zal het alleen maar opvatten als kritiek.

 

Klaag niet over haar hormonen

Doe je dat toch, dan zal je achteraf pas écht weten wat een slecht humeur en last van haar hormonen betekent … Je bent gewaarschuwd!